Malex ontwikkelt revolutionaire lasmachine

De SA Malex, een KMO uit Charleroi, heeft samen met het Waalse onderzoekscentrum CEWAC (Centre d'Etudes Wallon d'Assemblage et du Contrôle des matériaux) een technologie ontwikkeld die uniek is in de wereld. In Europa worden nu meer en meer hoogwaardige staalsoorten gebruikt die zich moeilijk lenen voor weerstandslassen, de techniek die momenteel meestal wordt gebruikt om coils in de staalindustrie te stuiklassen.

Om die uitdaging aan te pakken heeft Malex een hybride revolutionaire lasmachine ontwikkeld die het gebruik van lasers en de klassieke weerstandslastechniek combineert. Een technologische demonstrator - de HybWeldCut gedoopt - werd na twee jaar onderzoekswerk met het CEWAC gerealiseerd in het kader van CWALity. Dit is een onderzoekprogramma dat door het Waals Gewest (DG06) werd gecofinancierd en waarvoor een budget van 1,5 miljoen euro over twee jaar was uitgetrokken. De resultaten zijn verbazend zowel in termen van uitvoeringssnelheid in vergelijking met de huidige techniek als van betrouwbaarheid en polyvalentie. Deze technologie vermindert bovendien de stress van de operatoren.

De demonstrator is verbonden met een schijflaser via drie optische vezels, waarvan er twee worden gebruikt voor de twee lasersnijkoppen en de andere door de laserlaskop. Deze lasers zijn commerciële producten. De lasertechnologie wordt geleverd door de Brugse firma VAC Machines, de Belgische distributeur van Trumpf, een wereldleider op het gebied van lasertechnologie.